Regionen

Sicilien (italiensk: Sicilia) er en autonom region i Italien og Middelhavets største ø. Den har et areal på 25.700 km² og 5,2 millioner indbyggere. Regionshovedstaden er Palermo, og provinshovedstederne er Catania, Messina, Siracuse, Trapani, Enna, Caltanissetta, Agrigento og Ragusa. Regionsflaget er diagonalt delt med rød over gul med et triskele symbol i midten.

Over 80 % af Siciliens areal er bjerg- eller bakkeland. I syd og baglandet af Catania er lavlandsområder. I nord ligger bjergerne Monti Peloritani, Monti Nebrodi og Monti Madonie. I sydæst hævere Monti Iblei sig, i den indre del af øen Monti Erei og Monti Sicani.

Øen Sicilien ligger sydvest for Italiens støvlespids og er resterne fra en landbro, som forbandt Europa med Afrika. Sicilien er skilt fra fastlandet ved det 3 km brede Messinastræde. Den smalleste del af dette stræde kaldes for Sicilienstrædet. Afstanden til Malta er 95 km, til Tunesien 145 km. De største byer er Palermo, som også er hovedstad for den Autonome Region Sicilien, de andre større byer er Catania, Messina og Syrakus.

Maden

Den sicilianske madkultur er et kapitel for sig. Sicilien har helt afgjort det mest karakteristiske køkken i Italien. Vi har efterhånden vænnet os til det man kalder det for et middelhavskøkken, men det sicilianske køkken er fuldstændigt uforudsigeligt og bygger på ældgamle traditioner.

Hvis du f.eks. bestiller en sandwichbolle på et marked i Palermo, er der en stor chance for at du får serveret en Pane ca Meusa. Det lyder måske ikke umiddelbart skidt, men fyldet i denne klassiske sandwich er stegt og ristet i svinefedt og indeholder stykker af kalvemilt og lunge, plus det bløde brusk fra en kalvehals. Et stænk citron/lime er uundværligt og er med til at gøre det hele spiseligt på trods af, at det er blødt og gummiagtigt, lidt som elastikker.

Sicilianerne har altid været et fattigt og nøjsomt folk. Man skal derfor ikke lede efter fine og elegante retter i deres køkken. Til gengæld har Sicilien nogle af Italiens bedste råvarer og øen var da også forrådskammer for det gamle Romerrige, ja i det hele taget leverandør til hele Norditalien.

På Sicilien finder man noget af verdens bedste fisk og skaldyr. Man finder verdens bedste oliven, fåremælksoste, blodappelsiner, verdens bedste citroner og verdens mest velsmagende tomater. Første gang jeg besøgte sicilien købte jeg 2 kg små tomater på det lokale marked. Tomaterne var så kraftfyldte og velsmagende, at jeg stillede dem i en skål på vores spisestuebord. Mine børn, som dengang var to, fem og otte år, gik og spiste dem som var det slik. Prisen for de 2 kg tomater var i øvrigt 2 euro.

Sicilien er landet som minder os om, at man sagtens kan undvære finere gastronomi, når blot råvarernes kvalitet er suveræn. Det afspejler sig ligeligt i mad som i vin herfra.

Klimaet

Klimaet er typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde fugtige vintre. Temperaturerne ved kysterne er gennemsnitlig cirka 26 °C, om vinteren 10 °C. I den sydlige del af øen kan der på grund af den fra Sahara blæsende Scirocco opnås temperaturer på over 40 °c. På den indre del af øen er der sammenlignet med kystområderne noget køligere. Her ligger om sommeren gennemsnitstemperaturerne på omkring 19 °c og om vinteren på 5 °c. Over en højde af 2000 m kan der i vintermånederne være frost og sne.

Fra maj til september falder der bortset korte regnbyger næsten ingen nedbør. De regnrigeste måneder er fra oktober til februar, hvorved der i de nordlige bjergområder falder mere nedbør end i de sydligere områder. Af de større kystbyer er Messina den nedbørsrigeste by. Catania, der ligger beskyttet af Etna, er byen med den laveste nedbørsmængde.

Stein & Wessel ApS

Lyngby Hovedgade 54A, 1. sal • 2800 Kgs. Lyngby • Tlf. 70 20 00 01 • info@stein-wessel.dk

Copyright © Stein & Wessel ApS 2017